Aktivnosti školskih saobraćajnih patrola

U ponedjeljak, 26.09.2011. godine, na tuzlanskim raskrsnicama smo ponovo mogli da vidimo mlade članove ”školskih patrola” kako obavljaju svoju zadaću. Učenici osnovnih škola Miladije, Kreka, KŠC ”Sv. Franjo” i Sjenjak su patrolirali sa predstavnicima policijskih stanica PS Zapad, PS Centar i PS Istok, upozoravajući pješake koji ne poštuju saobraćajna pravila i propise na opasnosti nepravilnog prelaska saobraćajnice.
U razgovoru sa predstavnikom policijske stanice Zapad čuli smo da je do sada na raskrsnici Mejdan podijeljeno oko 500 letaka. Samo na današnji dan na navedenoj raskrsnici je podijeljeno 40 letaka. S obzirom da je danas prvi dan posljednje sedmice aktivnosti školskih saobraćajnih patrola taj broj je i dalje zabrinjavajuće velik.

  
   
   
   

Ipak, to ne znači da se u ponašanju pješaka na tuzlanskim raskrsnicama ne osjeti trag aktivnosti školskih saobraćajnih patrola. Nije više neobično vidjeti pješake koji čekaju na zeleno semaforsko svjetlo, niti se više prećutno odobrava ponašanje kao što je prelazak preko neoznačenog dijela saobraćajnice. O tom aspektu rada školskih saobraćajnih patrola smo malo govorili a vrijeme je da se i to pomene.
Prilikom osnivanja školskih patrola, osim na povećanje sigurnosti pješaka, mislilo se i na učinak koji će članstvo u školskoj saobraćajnoj sekciji imati na same članove.
Učešćem u ovoj akciji učenici osnovnih škola dobijaju priliku da glasno upozore nemarne pješake da je to što čine pogrešno. Uz podršku predstavnika policijskih stanica naučiće zahtijevati od svojih sugrađana uzorno i dobro ponašanje. Na taj način kod učenika se razvija smisao za pravdu i samopouzdanje. A naravno, kada budu u prilici da sami donose odluke pri prelasku saobraćajnice, ovo iskustvo će im pomoći da donesu pravu odluku.
Akcija ”školske patrole” računa na veliko strpljenje svih uključenih, jer pored rezultata koji su vidljivi u kratkom vremenskom roku, čeka se na one dugoročne rezultate koji su rezultat razvijanja saobraćajne kulture kod najmlađih učesnika u saobraćaju.