Završena prva sedmica akcije ‘Školske patrole”

Danas, 16.09.2011. godine, završena je prva sedmica akcije ”Školske patrole”. Akcija ”Školske patrole” je nastala radom Radne grupe ”PJEŠAK” i usmjerena je na zaštitu pješaka kao sudionika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nesreća.
Za vrijeme ove preventivne akcije, članovi školskih patrola, zajedno sa predstavnicima policijskih stanica PS Istok, PS Zapad i PS Centar, nadzirali su kretanje pješaka na tuzlanskim raskrsnicama i vršili upozoravanje pješaka koji su učinili prekršaje u vidu nepoštivanja horizontalne i vertikalne signalizacije pri prelasku saobraćajnice, na opasnosti i posljedice takvog ponašanja.


    
  
 

Upozoravanje pješaka je zamišljeno kao podjela edukativnih letaka, pri čemu svaki letak sadrži saobraćajna pravila i propise koji regulišu kretanje pješaka, te visine novčanih kazni koje slijede kršenje tih propisa. Najčešći prekršaji koji su evidentirani su bili nepoštivanje semaforske signalizacije i prelaženje saobraćajnice izvan obilježenih pješačkih prelaza. Iako je akcija ”Školske patrole” zamišljena kao preventivna akcija, predstavnici policijskih stanica ističu da ukoliko ne dođe do vidnog napretka u ponašanju pješaka za vrijeme kretanja saobraćajnicom, biće poduzete represivne mjere.