Početak drugog ciklusa rada školskih patrola

pjesak 043Budući da 2011. godina, za JKP ”Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” d.o.o. predstavlja ”Godinu pješaka”, ove godine su pokrenute i potpomognute razne aktivnosti usmjerene na povećanje sigurnosti pješaka kao učesnika u saobraćaju. Jedna od takvih aktivnosti je i akcija ”Školske patrole”.
Naime o čemu se radi. Godinama Tuzlanski kanton važi kao jedan od kantona u FBiH koji broji najveći broj saobraćajnih nesreća. Obzirom da Tuzla, kao moderan grad i univerzitetski centar okolice, konstantno bilježi veliki priliv stanovništva, na tuzlanskih saobraćajnicama evidentiran je stalni porast prisustva pješaka, kako studenata i učenika tako i građana svih generacija.
Početkom godine, izvršena su promatranja kretanja pješaka, najviše u blizini škola i javnih ustanova, te se došlo do zaključka da pješaci ne vode dovoljno računa o svojoj bezbjednosti. Uočeno je da pješaci redovno krše saobraćajna pravila prelaskom na neobilježenom dijelu saobraćajnice ili prelaskom za vrijeme trajanja crvenog svjetla na semaforima za regulaciju pješaka.
Kao odgovor na takvo stanje formirana je Radna grupa ”PJEŠAK” koju sačinjavaju predstavnici JKP ”Saobraćaj i komunikacije-Tuzla” d.o.o. Policijskih stanica Policijske uprave, Aktiva direktora osnovnih škola Općine Tuzla i Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla.
TRENING-SKOLSKAPATROLA 026

Prva aktivnost Radne grupe ”PJEŠAK” bila je osnivanja ”Školskih patrola”. ”Školske patrole” su formirane u svim osnovnim školama na području Općine Tuzla. Članovi ”Školskih patrola” su učenici i učenice 4. i 5. razreda, čiji je zadatak upozoravanje pješaka koji počine prekršaj, na opasnosti i posljedice njihovih postupaka.
Prvi ciklus akcije ”Školske patrole” je trajao u periodu 04.04. – 29.04.2011. godine. Tokom mjeseca aprila, članovi ”školskih patrola”, sa svojim kolegama članovima saobraćajne patrole, pazili su da pješaci poštuju saobraćajna pravila pri prelasku saobraćajnica, na najprometnijim raskrsnicama. Tom prilikom, mnogi naši sugrađani su dobili, kao upozorenje, letak sa objašnjenim saobraćajnim pravilima i mogućim sankcijama za nepoštivanje tih pravila.
Evidencija je pokazala da je podijeljeno 2000 letaka. Najveći broj nemarnih pripada mladoj populaciji, do 25 godina. S druge strane, članovi ”školskih patrola” kažu da ni najstariji ne poštuju dovoljno saobraćajna pravila i propise. Svi upozoreni najčešće traže izgovore u nedostatku vremenu.skolskapatrola1iZa vrijeme trajanja akcije, mogli smo se uvjeriti da naši sugrađani pokazuju mnogo veći nivo saobraćajne kulture u prisustvu članova ”školske patrole”. Veliki broj pješaka, pred djecom, strpljivo čekaju da se na semaforu upali zeleno svjetlo ili naprave nekoliko dodatnih koraka kako bi prešli preko pješačkog prelaza. To ostavlja nadu da će ova akcije ostaviti trag u svijesti pješaka.
Sljedeći ciklus akcije ”Školske patrole” počinje u ponedjeljak, 12.09.2011. godine, i trajaće u periodu od 12.09. do 30.09.2011. godine.
Aktivnosti ”školskih patrola” će biti istovjetne onima iz prethodnog ciklusa.
Nadamo se da će ova akcija probuditi osjećaj dužnosti poštivanja saobraćajnih pravila i propisa kod pješaka. Pridržavanje saobraćajnih pravila i propisa i ne ugrožavanje svih sudionika u saobraćaju neodgovornim ponašanjem, je najbolji način da pojedinac utiče na trenutnu situaciju i preventivno djeluje na nastanak saobraćajnih nesreća.
O svim aktivnostima ”Školskih patrola” bićete blagovremeno obaviješteni putem naše web stranice www.jkp-sik-tuzla.com.ba.