Trening za učenike Osnovne škole ”Centar”

U ponedeljak, 04.04.2011.godine, na poligonu koji se nalazi na parkiralištu ”Panonsko jezero – Istok”, učenicima Osnovne škole ”Centar” pružena je prilika da usavrše svoju vožnju bicikla i tako se pripreme za 15. saobraćajno obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola tuzlanskog kantona ”Tuzla 2011”, koje će se održati 26.04.2011.godine.
Takmičenje predstavlja tehničko-sportsku manifestaciju, koja ima za cilj unapređenje opšte saobraćajne kulture mladih. Organizatori takmičenja su Tuzlanski Auto Moto Klub ”TUZAMK” i JKP ”Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” d.o.o. Tuzla.
Za JKP ”Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” d.o.o. Tuzla, 2011. godina predstavlja godinu pješaka i ove godine se ulažu napori da se saobraćajna kultura pješaka podigne na nivo dostojan jednog evropskog grada.
Planirani su mnogobrojni projekti, koji će pomoći stvaranju sigurnijeg okruženja za pješake. Jedan od takvih projekata je i 15. saobraćajno obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola tuzlanskog kantona ”Tuzla 2011”. Takmičenje se sastoji iz teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski  dio  će podrazumijevati  testiranje iz  poznavanja  saobraćajnih pravila i  propisa,  dok će praktični dio predstavljati test spretnosti u vožnji bicikla.
Učenje saobraćajnih pravila i kasnije primjenjivanje istih u praksi dovešće do stvaranja povoljnijih uslova za poboljšanje bezbjednosti djece, a zahvaljujući praktičnom dijelu, pripreme za takmičenje predstavljaju zabavan način učenja.
Kako vrijeme prolazi, učenici osnovnih škola postižu sve bolje rezultate na pripremama i sigurno će poboljšati svoj plasman na takmičenju u odnosu na prethodne godine.
Sa druge strane, održavanje treninga dovelo je do povećanog interesovanja učenika za prisustvovanje saobraćanim sekcijama, a aktivniji rad saobraćajnih sekcija u osnovnim školama će za posljedicu imati razvijanje saobraćajne kulture i svijesti o važnosti poštivanja saobraćajnih pravila od najmanjeg uzrasta.