Drugi ciklus “školskih patrola” za 2012. godinu

Obavještavamo građane da će od ponedjeljka, 10.09.2012.godine, započeti drugi ciklus akcije ”školske patrole”. Akcija ”školske patrole” će trajati u periodu od 10.09. do 05.10.2012.godine.
Prisjetimo se, akciju ”školske patrole” je pokrenula, 30.03.2011. godine, radna grupa ”PJEŠAK”, koju sačinjavaju predstavnici JKP ”Saobraćaj i komunikacije-Tuzla” d.o.o., Policijskih stanica Policijske uprave Tuzla, Aktiva direktora osnovnih škola općine Tuzla i Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla i koja je formirana u cilju sprovođenja aktivnosti usmjerenih na povećanje sigurnosti pješaka. Akcija se uspješno realizuje već dvije godine u dva godišnja termina: u aprilu i septembru.
Prvi ciklus “školske patrole” počeo je 02.04.2012. godine u sklopu radne grupe “Pješak” za 2012. godinu. Akcija “školske patrole” je trajala četiri sedmice, a u toku svake sedmice po jedna osnovna škola iz područja koje obuhvataju policijske stanice Centar, Istok i Zapad je obavljala aktivnosti kontrole poštivanja saobraćajnih propisa usmjerene na podizanje nivoa saobraćajne kulture u našem gradu. Aktivnosti tokom mjeseca aprila je imalo 12 osnovnih škola, a preostalih 12 će “školske patrole” nastaviti 10.09.2012. godine.

  
    
  
  

Članovi „školskih patrola“ su dječaci i djevojčice, učenici 4. i 5. razreda osnovnih škola općine Tuzla. Prošlogodišnje aktivnosti „školskih patrola“ bile su vezane za upozoravanje pješaka, koji počine prekršaj, na opasnosti i posljedice njihovih postupaka, te dijeljenje edukativnih letaka u pratnji pripadnika saobraćajnih patrola policijskih stanica Istok, Centar i Zapad.
Ove godine su se aktivnosti grupe pored edukacije pješaka proširile i na upozoravanje vozača na obavezno korištenje sigurnosnih pojaseva, zabranu korištenja mobilnih telefona u toku vožnje, obavezu korištenja sjedalica za bebe vozačima koji voze djecu mlađu od 5 godina u automobilu. Pored navedenih aktivnosti, “školske patrole” su pratile saobraćajne patrole prilikom radarske kontrole brzine kretanja automobila.
JKP “Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” d.o.o Tuzla je za sve članove “školskih patrola” obezbijedilo kompletnu policijsku uniformu.
U mjesecu septembru, u sklopu akcije ”školske patrole”, učesnici ”školskih patrola” će upozoravati učesnike u saobraćaju na počinjene prekršaje i posljedice njihovih prekršaja. Upozoravanje će se vršiti dijeljenjem letaka, te će se voditi evidencija o broju i vrsti počinjenih prekršaja. Ukoliko aktivnosti ”školske patrole” ne pokažu zadovoljavajući rezultat, u mjesecu oktobru će se početi sa represivnim mjerama.
Ako pogledamo aktivnosti „školskih patrola“ u mjesecu aprilu, možemo biti zadovoljni radom „školskih patrola“:
PS ISTOK:
Broj radnih sati na terenu:34

Aktivnost „pješak“ „Vezanje sigurnosnog pojasa“ „Radarska kontrola“ „Sjedalica za bebe“ „Upotreba mobilnih telefona“
Broj izdatih upozorenja 105 42 14 10 9

Najviše prekršaja su pravili muškarci starosne dobi od 19-30 godina.

PS CENTAR:
Broj radnih sati na terenu:36

Aktivnost „pješak“ „Vezanje sigurnosnog pojasa“ „Radarska kontrola“ „Sjedalica za bebe“ „Upotreba mobilnih telefona“
Broj izdatih upozorenja 79 21 11 9 12

Najviše prekršaja su pravili muškarci starosne dobi preko 30 godina.

PS ZAPAD:
Broj radnih sati na terenu:40

Aktivnost „pješak“ „Vezanje sigurnosnog pojasa“ „Radarska kontrola“ „Sjedalica za bebe“ „Upotreba mobilnih telefona“
Broj izdatih upozorenja 180 200 180 100 140

Najviše prekršaja su pravili muškarci starosne dobi preko 30 godina.

Za vrijeme trajanja akcije, mogli smo se uvjeriti da naši sugrađani pokazuju mnogo veći nivo saobraćajne kulture u prisustvu članova ”školske patrole”. Veliki broj učesnika u saobraćaju, pogotovo pješaci, pred djecom, strpljivo čekaju da se na semaforu upali zeleno svjetlo ili naprave nekoliko dodatnih koraka kako bi prešli preko pješačkog prelaza. To ostavlja nadu da će ova akcije ostaviti trag u svijesti pješaka.
Za Septembar 2012. godine planirane su aktivnosti za slijedeće osnovne škole:

– OŠ „Novi Grad“,
– OŠ „Jala“,
– OŠ „Simin Han“,
– OŠ „Brčanska Malta“,
– OŠ „Solina“,
– Međunarodna osnovna škola
– OŠ „Mramor“,
– OŠ „Kiseljak“,
– OŠ „Lipnica“,
– OŠ „Husino“,
– OŠ „Pasci“,
– OŠ „Mihatovići“.

Učešćem u ”školskim patrolama” kod učenika se razvija osjećaj odgovornosti i oni na taj način uče važnost poštivanja saobraćajnih pravila i propisa. U isto vrijeme ostali pješaci imaju priliku naučiti dijelove Zakona o osnovama bezbjednosti u saobraćaju, koji se odnose na njih i podsjetiti se na opasnosti koje prate neodgovorno ponašanje u saobraćaju.

Na ovoj web stranici će redovno biti objavljene kompletne aktivnosti “školskih patrola”u toku drugog ciklusa za 2012. godinu.