Pojedini pješaci vjeruju da se saobraćajna pravila ne odnose na njih

U srijedu, 14.09.2011. godine, nastavljene su aktivnosti školskih saobraćajnih patrola. Članovi školskih patrola iz osnovnih škola Gornja Tuzla, Solina, Lipnica i Centar su, zajedno sa predstavnicima policijskih stanica, patrolirali na raskrsnicama 15. maj, Vojne Lamele, Crveni Sedam i Mejdan i vršili upozoravanje nemarnih pješaka na opasnosti i posljedice nepropisnog kretanja u saobraćaju.
Najveći broj pješaka, uhvaćenih dok su nepravilno prelazili saobraćajnicu, izgovarali su se na žurbu i nedostatak vremena. To samo pokazuje u kolikoj mjeri pješaci vjeruju da se saobraćajna pravila i propisi ne odnose na njih, te da nisu podložni sankcijama. Takvo neodgovorno ponašanje uzrok je velikoj broja saobraćajnih nezgoda, u kojima najviše stradaju pješaci.
Svakodnevnim dijeljenjem edukativnih letaka, na kojima su na jednostavan i razumljiv način objašnjena saobraćajna pravila koja regulišu kretanje pješaka u saobraćaju i visine novčanih kazni koje prate učinjeni prekršaj, članovi školskih patrola upozoravaju svoje sugrađane da pješaci nisu pošteđeni poštivanja zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, a sve to u cilju preventivnog djelovanja i smanjenja broja saobraćajnih nesreća.