”Školske patrole” na ulicama Tuzle još danas i sutra

Kako se bliži kraj mjeseca aprila, bliži se i kraj prvog dijela akcije ”Školske patrole”. Ovom prilikom podsjetićemo se o čemu se radi. Akciju ”Školske patrole” je pokrenula, 30.03.2011. godine, radna grupa ”PJEŠAK”, koju sačinjavaju predstavnici JKP ”Saobraćaj i komunikacije-Tuzla” d.o.o., Policijskih stanica Policijske uprave Tuzla, Aktiva direktora osnovnih škola općine Tuzla i Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla i koja je formirana u cilju sprovođenja aktivnosti usmjerenih na povećanje sigurnosti pješaka.
”Školske patrole” su formirane u svim osnovnim školama na području Općine Tuzla. Članovi ”školskih patrola” su učenici 4. i 5. razreda i njihov zadatak je upozoravanje pješaka, koji počine prekršaj, na opasnosti i posljedice njihovih postupaka. Upozoravanje se vrši dijeljenjem edukativnih letaka. Svaki edukativni letak sadrži pravila koja regulišu ponašanje pješaka kao učesnika u saobraćaju, kao i visine kazni koje se izriču zbog kršenja tih pravila.
”Školskim patrolama” se svakodnevno pridružuju pripadnici saobraćajne patrole iz Policijskih stanica Policijske uprave Tuzla PS ISTOK, PS CENTAR i PS ZAPAD, da bi im pomagali u radu.

Učešćem u ”školskim patrolama” kod učenika se razvija osjećaj odgovornosti i oni na taj način uče važnost poštivanja saobraćajnih pravila i propisa. U isto vrijeme djelovanjem ”školskih patrola” pješaci imaju priliku naučiti dijelove Zakona o osnovama bezbjednosti u saobraćaju koji se odnose na njih i podsjetiti se na opasnosti koje prate neodgovorno ponašanje u saobraćaju.