Aktivnosti ”školske patrole”

U srijedu, 20.04.2011.godine, na raskrsnici kod SKPC ”Mejdan”, raskrsnici ”15. maj” i raskrsnici ”Crveni Sedam” su bili članovi ”školskih patrola” iz osnovnih škola: Centar, Mramor, Lipnica, Brčanska Malta i Breške. Zajedno sa pripadnicima saobraćajnih patrola dijelili su edukativne letke pješacima koji su nepravilno prelazili saobraćajnicu.
Do sada je podijeljeno više od 1000 letaka. Svaki edukativni letak sadrži pravila koja regulišu ponašanje pješaka kao učesnika u saobraćaju, kao i visine kazni koje se izriču zbog kršenja tih pravila. Dijeljenjem letaka članovi ”školske patrole” su podsjećali pješake na obavezu poštivanja saobraćajnih pravila i propisa.
Danas u saobraćaju gine više ljudi nego ikad. To upozorava na sve veću potrebu primjene društvene samozaštite u saobraćaju. Pridržavanje saobraćajnih pravila i propisa i ne ugrožavanje svih sudionika u saobraćaju neodgovornim ponašanjem, je najbolji način da pojedinac utiče na trenutnu situaciju. To je osnova saobraćajne kulture i poruka koju ”školske patrole” pokušavaju da prenesu.