Aktivnosti ”školske patrole” u utorak, 12.04.2011. godine

U utorak, 12.04.2011. godine, na raskrsnicama ulica ”Maršala Tita” i Džemala Bijedića i ulica Džemala Bijedića i Aleja Alije Izetbegovića, raskrsnici Husino Petlja ”Šićki Brod” i na raskrsnici ‘’Vojne Lamele’’, bile su ”školske patrole” iz osnovnih škola OŠ Husino i OŠ Bukinje, OŠ Sjenjak, OŠ Solina i OŠ Novi grad. Članovi ”školskih patrola” su podučavali pješake ispravnom ponašanju u saobraćaju, dijeleći im edukativne letke i upozoravajući ih na eventualne prekršaje, sa ciljem povećanja nivoa saobraćajne kulture kod naših sugrađana.
Iako akcija ”školska patrola” traje već neko vrijeme, primijećeno je da još postoji određeni broj pješaka koji ne poštivaju horizontalnu i vertikalnu signalizaciju. Izgovor za takvo ponašanje je najčešće žurba. Čekanje na paljenje zelenog svjetla ili produžavanje putanje radi prelaska na pješačkom prelazu mnogima se čine kao nepotrebno gubljenje vremena.
Treba ipak ocijeniti da li takvo ponašanje vodi do ozbiljnih posljedica. 11,25% uzroka saobraćajnih nesreća se desilo zbog greške pješaka, postupaka kao što su rizični prelazak, prelazak mimo pješačkog prelaza, kretanje desnom ivicom, pretrčavanje, neopreznost.
Nadamo se, radi sigurnosti svih sudionika u saobraćaju, da će planirane aktivnosti radne grupe ”PJEŠAK” doprijeti do naših sugrađana i razviti svijet o važnosti poštivanja saobraćajnih pravila i propisa.