KAKO PRAVILNO UNIJETI REGISTARSKE OZNAKE ZA PLAĆANJE USLUGE PARKIRANJA PUTEM SMS-a I APLIKACIJE ZA MOBILNO PLAĆANJE

Prema pravilniku o registriranju vozila, iz Službenog glasnika BiH, broj 53/22, DIO ČETVRTI – REGISTARSKE TABLICE, OBLIK, BOJA, SADRŽAJ, VRSTA I KVALITET MATERIJALA – Član 26. (Registarske tablice) iz tačke (1), stoji:

Registarske tablice za motorna i priključna vozila su bijele boje, oivičene crnom linijom, sa registarskom oznakom motornog vozila koja se sastoji od:

Najčešći problem je u unosu teksta u SMS poruku, te se umjesto prvog slova, najčešće slovo “O”, upiše broj “0” nula, te je takvim unosom napravilno uplaćena usluga parkiranja putem SMS-a, i vozilo koje je parkirano na javnom parkiralištu se smatra da je bez važeće parking karte, te je vozilo u prekršaju.

Unos registarskih tablica za kontrolu ispravnosti i važenja parking karte, se vrši isključivo kako je definisano navedenim pravilnikom, te NAPOMINJEMO korisnike naših usluga da obrate pažnju prilikom unosa registarskih oznaka, kada je u pitanju plaćanje usluge parkiranja putam SMS-a i pravilnog unosa kada je u pitanju aplikacija za mobilno plaćanje.

Na primjeru ispod su prikazana dva karakter, kod kojih se može desiti prilikom unosa nepravilnosti.

Obavjest o početku naplate javnog parkirališta u ulici “Albina i Franje Herljevića br.14”

Obavještavamo korisnike naših usluga da postupajući prema upustvu o izmjeni i dopuni Uputstva o izmjeni i proširenju postojećih i određivanju novih zona parkiranja na području grada Tuzla, od ponedeljka 09.01.2023. godine, počinje naplata parkiranja na novom javnom parikralištu “Albina Herljevića br.14” u Tuzli, u ulici Albina i Franje Herljevića br.14.

Predmetno parkiralište je kategorisano u ZONU “2” sa radnim vremenom od 07 do 22 sata.

Cijena parkiranja za 1 sat – 0,50KM
Cijena dnevne karte  – 4,00KM
Cijena mjesečne karte za ZONA “2” – 40,00KM
Cijena godišnje karte za ZONA “2” – 400,00KM

Takođe, napominjemo da stanari koji stanuju u neposrednoj blizini javnog parkirališta “Albina Herljevića br.14”, mogu izvršiti kupovinu i dobiti informacije o povlaštenim stanarskim kartama u prostorijama InfoPulta.

Obavjest o izmjeni režima saobraćaja za novogodišnje praznike


Obavještavamo sve stanare, vozače i korisnike poslovnih prostora i parkirališta koji gravitiraju ulicama Atik Mahala i Stari Grad, da će u povodom obilježavanja Nove godine, 31.12.2022. godine, od 07.00 sati do 01.01.2023. godine do 03.00 sati, biti obustavljen saobraćaj i onemogućeno parkiranje vozila u predmetnim ulicama i parkiralištu, samo vozilima sa odobrenjem izdatim od strane Gradske uprave je omogućeno kretanje predmetnim ulicama.

U navedenom periodu Vas upućujemo na korištenje alternativnih parkirališta Trg Slobode, Kojšino i Jezero Zapad.

Hvala na razumjevanju i pomoći!

JKP „Saobraćaj i komunikacije-Tuzla“ d.o.o. Tuzla

Obavjest o izmjeni načina naplate i radnog vremena za javno parkiralište Prigradska autobuska stanica

Obavještavamo korisnike naših usluga da je dana, 02.12.2022. godine, završena rekonstrukcija javnog parkirališta Prigradska autobuska stanica, te je došlo do izmjene iz zatvorenog u otvoreno javno parkiralište.

Takođe, napominjemo da će se u narednom periodu naplata vršiti od 07.00 do 22.00 sata, a naplata će se vršiti isključivo putem parking aparata i SMS naplate parkirališta.

Rekonstrukcijom je povećan kapacitet na 200 parkirnih mjesta, i regulisano je kretanje motornih vozila, tačnije ulaz koji se nalazi kod Sonilux, i izlaz koji se nalazi kod Srpske pravoslavne crkve.

Molimo korisnike naših usluga, da obavezno poštuju kretanje motornih vozila na osnovu postavljene horizontalne i vertikalne signalizacije, koja je postavljena na kompletnom području javnog parkirališta Prigradska autobuska stanica.

Obavještenje o radovima na sanaciji zatvoreno parkiralište “Prigradska autobuska stanica”

Obavještavamo korisnike naših usluga da će od sutra, 02.11.2022. godine, na lokaciji zatvoreno parkiralište “Prigradska autobuska stanica” vršit ce se radovi na sanaciji parkirališta, te će predmetno parkiralište biti zatvoreno za korištenje.

Molimo korisnike naših usluga na razumjevanje, te da se koriste alternativna parkirališta koja gravititaju u neposrednoj blizini, u Klosterakoj ulici i na lokaciji iza INA benzinske pumpe, parkiralište “Jezero Istok”.

Novi način plaćanja usluge parkiranja u Tuzli od 1. septembra

Od 1. septembra svi građani Tuzle, mogu koristiti rješenje pametnog parkinga koje omogućava plaćanje usluge parkiranja putem slanja SMS-a kao i korištenjem besplatne korisničke aplikacije za pamete uređaje.

Usluga Pametni parking svakako će biti značajna pomoć za vozače u potrazi za slobodnim parking mjestom i jednostavnim plaćanjem.

Korisnici će putem besplatne Android i IoS mobilne aplikacije „SmartParkBH“ jednostavno i brzo dobiti upute i automatsko navođenje kako doći do lokacije izabranog parkinga, platiti za korištene usluge, te imati kompletan historijski prikaz lokacija i plaćanja.

Kontrolu i nadzor naplate parking usluga vršit će parking kontrolori pomoću mobilne aplikacije „ControlPark“, koja u realnom vremenu omogućava uvid u trenutno stanje parkiranog automobila automatskim očitanjem registarskih tablica.

Upute za novi način plaćanja usluge parkiranja su istaknute na parking aparatima, a za plaćanje parkinga putem SMS-a potrebno je poslati korisnikovu registarsku oznaku vozila SMS-om na broj istaknut na parking aparatu, i to:

083 35 10 Satna karta ZONA 0
083 35 11 Satna karta ZONA 1
083 35 12 Satna karta ZONA 2
083 35 13 Dnevna karta ZONA 0
083 35 14 Dnevna karta ZONA 1
083 35 15 Dnevna karta ZONA 2