Tuzla Wireless City

Već skoro deceniju, od septembra 2008. godine, grad Tuzla je na listi evropskih gradova koji nude usluge bežičnog Interneta sa slobodnim i besplatnim pristupom.

Projektom ”Tuzla Wireless City”, dana 26.09.2008. godine Tuzla se pridružila  gradovima širom svijeta koji nude svojim građanima, studentima, poslovnim ljudima i turistima besplatni bezični internet. Pomenuti projekat se intenzivno pripremao kroz suradnju između Općine Tuzla i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a koji je implementirao BIT Centar Tuzla.

Od samog početka razvoja sistema Tuzla Wireless City radilo se na njegovom unapređenju, a sve u cilju lakšeg pristupa internetu. Uprkos činjenici da se radi o potpuno nekomercijalnoj usluzi, postojala je obaveza praćenja svih legislativnih propisa koji uređuju oblast telekomunikacija, što podrazumjeva i značajne izdatke za održavanje dozvola za operatera pristupa Internetu. Praksa je pokazala da je najbolje rješenje pronalazak specijaliziranog operatera koji će brzo omogućiti kvalitetnu uslugu sa redovnim održavanjem sistema.

Istraživanjem tržišta odabran je najpovoljniji ponuđač koji može pružiti kvalitetnu uslugu besplatnog bežičnog pristupa Internetu. Odabrani ponuđač je lokalni Internet i kablovski operater TXTV d.o.o Tuzla, koji će upotpuniti i nastaviti pružati uslugu besplatnog bežičnog pristupa Internetu.

Od septembra 2017. godine, nakon okončanja dogovorene obnove infrastrukturne mreže Tuzla Wireless City, kvalitet ove usluge je značajno poboljšan i proširen, što znači da građani i posjetioci Tuzle sada u centru grada, na javnim površinama, mogu koristiti 50 puta brži besplatni pristup Internetu.

U okviru projekta izvršena je ugradnja nove opreme na pristupnim tačkama. Na pouzdanosti i kvalitetu same usluge ukazuje i činjenica da se do svake pristupne tačke došlo optičkim kablom. Prema svakoj pristupnoj tački omogućen je Internet propusnost 100/50 Mbps, uz mogućnost proširenja kapaciteta u slučaju potrebe.

Signalom je pokrivena uža gradska jezgra, i to lokacije Soni trg, Trg slobode, Korzo – odnosno Turalibegova ulica (od Kapije do Pijacete Meše i Ismeta), Centralni gradski park, Trgovačka ulica, Gradska ulica, te centralni dio šetališta Slana banja.

Naziv bežične mreže je i dalje ostao „Tuzla Wireless City“, i za ostvarivanje konekcije je potrebno uz pristup mreži Tuzla Wirless City izvršiti prijavu na mrežu, odabirom „Prijava na Wi-Fi mrežu“ i potvrdom „ULAZ“, te je nakon izvršene konekcije svakom korisniku omogućen Internet pristup brzine 6/1 Mbps u trajanju od 30 minuta, uz mogućnost nastavka korištenja usluge nakon isteka 30 minuta, ponovnom rekonekcijom.

Upute za pristup Tuzla Wireless City mreži i besplatnom internetu možete pronaći OVDJE.

Službu za korisnike mreže Tuzla Wireless City, moguće je kontaktirati putem kontakt forme ili pozivom na broj 035 302 333.

___________________________________________________________________________________________________________

Obavještenje za TWC