Peta Tuzlanska bicilijada (2016. godine)

U nedjelju, 28.08.2016. godine, u Tuzli, u naselju Stupine u organizaciji JKP” Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” doo Tuzla i BK ”Tuzla” pod generalnim pokroviteljstvom Violeta d.o.o., održana je manifestacija “Peta Tuzlanska biciklijada”. Veliki odziv učesnika njih 2058, pokazatelj je uspješnosti organizacije ove manifestacije.
Glavni cilj biciklijade je omasovljenje rekreativnog biciklizma i animacija građana ka podizanju svijesti o važnosti i značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka, obzirom da je ova manifestacija bila rekreativnog, a ne takmičarskog karaktera.

Učesnici su se počeli okupljati već u ranim jutarnjim satima, te se počelo sa prijavom i podjelom startnih brojeva, kupona za nagradnu igru, majica i poklon paketića sponzora. Po broju prijavljenih i njihovom entuzijazmu stvarno se moglo vidjeti kako u Tuzli, ali i obližnjim gradovima postoji veliki broj predanih biciklista, koji predstavljaju populaciju koja se ne smije zanemariti.
Biciklijadu je ispred Grada Tuzla otvorio gradonačelnik  Jasmin Imamović. Nakon obraćanja gradonačelnika Imamovića, upriličen je tradicionalni start “male biciklijade” na kojoj je učešće uzelo oko 50 djece, najmlađih biciklističkih entuzijasta, koji su vozili bicikla sve do Hotela Tuzla i nazad.

Tačno u 11:00 sati je krenula glavna povorka biciklista predvođena turističkim vozićem koji je upotpunio ovaj događaj.
Biciklisti su se kretali rutom:
Stupine – Hotel Tuzla – Dom Penzionera – SKPC ”Mejdan” – BKC – Miladije – Siporex – Solana – Irac – Skver – kompleks slanih jezera “Panonika” – Brčanska Malta – Stupine.
Lagani tempo vožnje su održavali biciklisti iz BK”Tuzla”, dok su učesnike pratila službena vozila JKP ”Saobraćaji i komunikacije -Tuzla” doo Tuzla, Ministarstva unutrašnjih poslova TK i ambulantno vozilo, te su na taj način preduzete sve mjere za sigurnu vožnju svih učesnika. Predviđena ruta pređena je bez problema i u savršenom redu. Po završetku vožnje za sve učesnike su bila obezbjeđena osvježenja i hrana, za što su se pobrinuli brojni sponzori.
Nakon osvježenja i kratkog odmora pristupilo se izvlačenju nagrada za učesnike koje su obezbjedili organizatori. Tom prilikom je podijeljeno ukupno 40 nagrada, u vidu korisne biciklističke opreme, kao što su zaštitne kacige , torbice, naočare, a četiri najsretnija učesnika su dobila po bicikl.
Poučeni iskustvom organizacije prijašnjih biciklijada i trenda rasta broja učesnika (I biciklijada 500 učesnika, II biciklijada 800 učesnika, III biciklijada 1000 učesnika, IV biciklijada 1586) obezbjedili smo 2000 majica za učesnike Pete Tuzlanske biciklijade. Na naše iznenađenje ali i veliko zadovoljstvo, broj učesnika Pete Tuzlanske biciklijade je uveliko nadmašio očekivanja organizatora tako da je jedan dio učesnika ostao uskraćen za majicu Pete Tuzlanske biciklijade.
Ovom prilikom se u ime organizatora želimo ispričati svim učesnicima koji nisu uspjeli dobiti majicu i još jednom se zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom doprinjeli da ova biciklijada ispuni svoj smisao.
U nastavku se nalaze fotografije sa ove manifestacije koje potvrđuju zainteresovanost i oduševljenje svih učesnika, ali i ostalih građana koji su se slučajno našli na ruti kojom su prolazili biciklisti.

Sponzori Pete Tuzlanske biciklijade:
Violeta, Gradska uprava, JKP ”Vodovod i kanalizacije” Tuzla, Centralno grijanje Tuzla, Agencija za antidoping kontrolu BiH, Bony sokovi, Dukat, Menprom, Rudarski institut Tuzla, Telix, TXTV, Revis doo, BH Telecom, Alpamm d.o.o.,Cosmos Commerc, Coca-Cola, Majevica d.d, Genelec, M-Bike shop, Una-storia, WEBpage, Offset

Medijski pokrovitelji Pete Tuzlanske biciklijade:
Tuzlanski.ba, Kameleon, RTV7, RTV Slon, e-zona, b-portal, tuzla info, RTVTK.