Treća tuzlanska biciklijada (2014. godine)

plakat
U nedjelju, 31.08.2014. godine u naselju Stupine u Tuzli, održana je manifestacija “Treća Tuzlanska biciklijada” u organizaciji JKP” Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” doo Tuzla i BBK ”Extreme”. Veliki broj učesnika više od 1000, pokazatelj je uspješnosti organizacije ove manifestacije. Glavni cilj biciklijade je omasovljenje rekreativnog biciklizma i animacija građana ka podizanju svijesti o važnosti i značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka, obzirom da je ova manifestacija bila rekreativnog, a ne takmičarskog karaktera.
Na mjestu održavanja biciklijade, učesnici su počeli pristizati mnogo ranije nego što je planirano, te se odmah počelo sa prijavom i podjelom startnih brojeva, majica i kupona za nagradnu igru. Po broju prijavljenih i njihovom entuzijazmu moglo se vidjeti kako u Tuzli, ali i obližnjim gradovima postoji veliki broj predanih biciklista, koji predstavljaju populaciju koja se ne smije zanemariti.
Biciklijadu je otvorio gospodin Vedran Lakić, šef službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Općine Tuzla.
Nakon obraćanja gospodina Lakića uslijedila je ”mala biciklijada” gdje su najmlađi učesnici, njih oko 20, vozili bicikla na kratkoj dionici do Hotela Tuzla i nazad.
U 11:00 uslijedila je i zvanična vožnja predvođena turističkim vozićem. Biciklisti su se kretatali rutom: Stupine – Hotel Tuzla – Dom Penzionera – SKPC ”Mejdan” – BKC – Miladije – Siporex – Solana – Irac – Skver – kompleks slanih jezera “Panonika” – Brčanska Malta – Stupine. Lagani tempo rekreativne vožnje su održavali biciklisti iz BBK”Exstreme” uz prisustvo službenih vozila JKP ”Saobraćaji i komunikacije -Tuzla” doo Tuzla, Ministarstva unutrašnjih poslova TK i ambulantnog vozila, u cilju preduzimanja potrebnih mjera za sigurnost svih učesnika. Predviđena ruta pređena je bez problema i u savršenom redu.
Po završetku vožnje za sve učesnike bilo je obezbjeđeno osvježenje i sendvići, te ostali prikladni pokloni sponzora.
Sponzori Treće Tuzlanske biciklijade:
Općina Tuzla, Turistička zajednia TK, M-Bike shop, BETA Taxi, Arthur, Fast Food Fokus, Štamparija OFF-SET, ALPAMM, BH Telecom, Coca-Cola, BURN, MUP TK, Dom mladih Tuzla.
Medijski Pokrovitelj:
Druga TV, Kameleon, RTV7, RTV Slon.
Nakon osvježenja i kratkog odmora pristupilo se izvlačenju nagrada za učesnike koje su obezbjedili organizatori. Tom prilikom podijeljeno je ukupno 36 nagrada u vidu korisne biciklističke opreme: zaštitne kacige, torbice, naočare i sl., a tri najsretnija učesnika osvojila su po bicikl.
Fotografije i video zapisi sa ove manifestacije potvrđuje zainteresovanost i oduševljenje svih učesnika, ali i ostalih građana koji su se slučajno našli na ruti kojom su prolazili biciklisti. Fotografije i video zapis možete pogledati ovdje: