U nedjelju, 17.07. uspješno održana ”Prva Tuzlanska biciklijada”

U nedjelju, 17.07.2011. godine, održana je manifestacije ”Prva Tuzlanska biciklijada” u organizaciji brdsko-biciklističkog kluba ”Extreme”, M-bike-shop Tuzla i JKP ”Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” d.o.o. Tuzla. Generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Tuzla, dok su ostali sponzori: Cosmos Commerce d.o.o. Tuzla, NLB Tuzlanska banka, Caffe “Sydney”, Fast food “Orange” , Pivara Tuzla d.d. i Dom Mladih.
Učesnici su se počeli okupljati mnogo ranije nego što je to bilo predviđeno. Po broju prijavljenih i njihovom entuzijazmu stvarno se moglo vidjeti kako u Tuzli postoji veliki broj predanih biciklista, koji predstavljaju populaciju koja se ne smije zanemariti.
Biciklijadu je otvorio načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, koji je u svom obraćanju prisutnima izjavio da ovakav odziv građana potvrđuje da je vrijeme da se počne raditi na projektu izgradnje biciklističke staze u Tuzli . ”Za mene je ovo poruka da građani žele biciklističku stazu. Mi smo projekte već završili i iduće sedmice imamo kolegij i idemo u ovoj građevinskoj sezoni u realizaciju prve faze negdje gradnje, a negdje obilježavanja prve biciklističke staze u gradu”, bile su tačne riječi načelnika. Naime, prijavljeno je 341 učesnik.
Nakon načelnikovog obraćanja prisutnima i svečanog otvaranja biciklijade, učesnici su počeli vožnju dugu 14 kilometara. Predviđena ruta je vodila od Stupina – Hotel Tuzla – Dom Penzionera – SKPC “Mejdan” – BKC – Miladije – Siporex – Solana – Irac – Skver – Pinga – Brčanska Malta – Stupine. Bile su zastupljene sve starosne skupine. I  najstariji i najmlađi su bez problema prešli navedenu dionicu. Lagani tempo vožnje su održavali biciklisti iz BBK ”Extreme”, dok su učesnike pratila dva službena vozila JKP ”Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” i ambulantno vozilo, kako bi se u slučaju potrebe mogla ukazati pomoć učesnicima u najbržem vremenskom roku.
Po završetku vožnje za sve učesnike je bilo obezbjeđeno osvježenje, koje je obezbijedila Pivara Tuzla i sendviči iz Fast food ”Orange”.
Nakon osvježenja i kratkog odmora, pristupilo se izvlačenju nagrada za učesnike. Tom prilikom je podijeljeno ukupno 33 nagrade, koje su se predstavljale korisnu biciklističku opremu, kao što su zaštitne kacige, rukavice, naočale, sjedalica za dijete, galerija za automobile, a tri najsretnija učesnika su dobila po bicikl. Veoma nam je drago da je glavnu nagradu, bicikl APACHE, dobio je Elvis Kavgić, jedan od naših najmlađih učesnika, koji je na biciklijadu došao posuđenim biciklom.
Nakon podjele nagrada, saobraćaj u naselju Stupine bio je zatvoren kako bi svi učesnici imali priliku uživati u slobodnoj vožnji bicikla ili rola, bez ometanja od strane motornih vozila.
Cilj manifestacije ”Prva Tuzlanska Biciklijada” je omasovljenje rekreativnog biciklizma, animacija građana i podizanje svijesti o značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka. Nadamo se da će biciklijada postati tradicionalna i prepoznatljiva u našem gradu, pa i regiji, te nam je drago da je manifestacija protekla bez problema, iako već sada radimo na tome da iduća biciklijada bude još bolja.
Još jednom se želimo zahvaliti Opštini Tuzla i ostalim sponzorima, pripadnicima Policijskih stanica Policijske Uprave u Tuzli, Domu Mladih, JZU Dom Zdravlja Tuzla i svim ostalim koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.