Prvi radni dan ”školske patrole”

U ponedeljak, 04.04.2011. godine, članovi ”školskih patrola” su prvi put izašli na ceste i upozoravali učesnike u saobraćaju na njihove eventualne prekršaje.
30. marta 2011., na prvom sastanku radne grupe ”PJEŠAK”, koja je formirana u cilju sprovođenja aktivnosti usmjerenih na povećanje sigurnosti pješaka i koju sačinjavaju predstavnici JKP ”Saobraćaj i komunikacije-Tuzla” d.o.o., Policijskih stanica Policijske uprave Tuzla (inspektori za saobraćaj i policajci za rad sa zajednicom), Aktiva direktora osnovnih škola općine Tuzla i Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla, donešena je odluka o formiranju ”školskih patrola” u osnovnim školama Općine Tuzla.
Članovi „školskih patrola“ su učenici 4. i 5. razreda, jedan dječak i jedna djevojčica, čiji je zadatak upozoravanje pješaka, koji počine prekršaj, na opasnosti i posljedice njihovih postupaka, te dijeljenje edukativnih letaka. U njihovom poslu će ih pratiti pripadnici saobraćajnih patrola. U zavisnosti od lokacije škole, pripadnici saobraćajne patrole će biti uposlenici policijskih stanica PS Istok, PS Centar i PS Zapad.
” Školske patrole ”, koje su danas dobile priliku da izađu na ulice, su sekcije iz osnovnih škola: OŠ Jala, OŠ Gornja Tuzla, OŠ Slavinovići, OŠ Miladije i OŠ Kreka. Raskrsnice na kojima su se nalazili bile su raskrsnica Mejdan, raskrsnica 15. maja i raskrsnica ulica Bulevar 2 korpusa i ZAVNOBIH-a.
Učenici su upozoravali učesnike u saobraćaju na njihove eventualne prekršaje i podsjećali svoje sugrađane na važnost poštivanja saobraćajnih pravila, kako bi se na taj način poboljšala bezbjednost u saobraćaju i smanjio broj saobraćajnih nesreća.
Ekipa JKP ”Saobraćaj i komunikacije – Tuzla” d.o.o., koja ih je posjetila, mogla se na licu mjesta uvjeriti da su građani Tuzle znatno više poštivali saobraćajna pravila u prisustvu ”školske patrole”.