Raspored rada ”školskih patrola” osnovnih škola

Na sastanku, koji se održao 31.03.2011. godine, radna grupa ”PJEŠAK” se sastala sa direktorima Osnovnih škola Općine Tuzla i tom prilikom su doneseni planovi rada sekcija ”školska patrola”. Pri kreiranju planova uzeto je u obzir područje koje policijske stanice pokrivaju i udaljenost problematičnih ulica i raskrsnica od osnovnih škola.
”Školska patrola”, kao vid edukacije učesnika u saobraćaju, je ustaljena praksa u razvijenim zemljama, a mi se trudimo učiniti je popularnom i u našem gradu. Učešćem u ”školskoj patroli”, učenicima osnovnih škola će se usaditi svijest o važnosti poštivanja saobraćajnih pravila, razviti samopouzdanje i naučiće zahtijevati od svojih sugrađana uzorno i dobro ponašanje.
S druge strane, ova akcija neće se ograničiti samo na edukaciji učenika osnovnih škola. Djelovanjem ”školske patrole” građani Tuzle će imati priliku da nauče saobraćajna pravila i da se podsjete da pješaci nisu izuzeti od poštovanja zakona o bezbjednosti u saobraćaju, sve to u cilju preventivnog djelovanja i smanjenja broja saobraćajnih nesreća.
Planove rada ”školskih patrola” osnovnih škola sa područja pojedinačnih policijskih stanica, možete preuzeti sa linkova ispod.
PS CENTAR
PS ISTOK
PS ZAPAD